Att Socialdemokraterna inte är särskilt vänligt inställda till judar har deras mörka historia redan bekräftat. Omar Mustafa, K G Hammar, Pär Axel Sahlberg, Illmar Reepalu och hans socialdemokratiska Malmö är bara några istappar på toppen av det socialdemokratiska isberget.

”Palestinierna önskar utplåna Israel som stat, vill helt krossa Israel. Detta är helt… riktigt – och det är en målsättning vi bör stödja.”, skrev man i den socialdemokratiska tidskriften Broderskap redan 1971.

Idéhistorikern Henrik Bachner har forskat i antisemitismen i Sverige efter 1945 och kan påvisa att antisemitismen har djupa rötter inom Socialdemokratin – att det sedan länge funnits en stark aversion mot Israel inom socialdemokraternas Broderskapsrörelse (som numera kallar sig ”Socialdemokrater för tro och solidaritet”).

I Broderskapsrörelsens studiematerial driver man på ett politiskt fördömande av en judisk stat. Man menar att den judiska staten strider mot Bibelns profetior.

Uppdrag granskning avslöjade att ledande medlemmar i Broderskapsrörelsen uttalat sympati för den nationalsocialistiska terroristorganisationen Hamas. ”Hur kommer man i framtiden att bedöma de svenska vänsterkrafternas nu öppna gullande med Hamas?”, frågade sig Göran Skytte i en krönika i SvD (2006).

Gullandet har knappast avtagit – snarare tvärtom. Antisemistismen tycks i dag tagit sig ändå in i Socialdemokraternas partistyrelse. Medan tystnaden från toppen av isberget är talande.