tage_erlander_koncentrationslager

Att det funnits så kallade ”interneringsläger” i Sverige under andra världskriget där bland annat kommunister placerades är relativt känt.

Vad som är mindre känt är att det även fanns koncentrationsläger där människor placerades, utan domstol och tidsbestämda straff. De som placerades där var till exempel anti-nazister, utlänningar och tyska desertörer. Precis som i Nazityskland.

Lägren har fram till för några år sedan varit hemligstämplade av gamla S-regeringar. Totalt fanns det 14 koncentrationsläger i Sverige där fångarna tvingades till straffarbete och övervakades av beväpnade vakter.

Vad som varit ännu mer dolt för allmänheten och hemligstämplat är det faktum att det var den socialdemokratiske partiledaren och statsministern Tage Erlander som var högste chef för de svenska koncentrationslägren. Den folkkäre socialdemokraten sägs ha varit en iskall pragmatiker som bl.a. avskedat en lägerchef som han ansett varit ”för vek” mot fångarna.

Visst blev socialdemokratins mörka historia plötsligt helt becksvart?

Källa

Tobias Berglund och Niclas Sennerteg ”Svenska koncentrationsläger i Hitlertysklands skugga”

Faktalänk

Intervju i Sveriges Radio