Politikfakta publicerade igår en anonym vittnesskildring om att Magdalena Andersson (S) varit kraftigt berusad mitt på dagen, mitt i veckan, mitt i Stockholm. Naturligtvis hade vi vissa betänkligheter innan vi publicerade denna vittnesbeskrivning. Reaktionen lät inte vänta på sig. Många hetsiga och arga kommentarer på vår Facebooksida. Kackel på Twitter. En hel del andra nyhetsmedia hörde också av sig och ville prata med vår källa. Och så – mitt bland sms och hetsiga kommentarer – så damp det ner ett mejl i redaktionens mejlbox. Det var en ny källa som ville berätta något.

 ”Ja, det stämmer att Magdalena haft problem med spriten. Trodde dock att hon lyckats att bekämpa sina demoner.”

Den nya källan – som också vill vara anonym – skriver följande: ”Ja, det stämmer att Magdalena haft problem med spriten. Trodde dock att hon lyckats att bekämpa sina demoner. Om det är sant att hon nu fått ett återfall så är det mycket tragiskt. Det är sådant fall mycket, mycket sorgligt.”

Politikfakta tycker precis som de flesta – om Magdalena Andersson missbrukar alkohol så ska hon få professionell vård. Men då gäller det att först, precis som i fallet med Gudrun Schyman (FI), att utmanövrera alla personer som mörklägger och bagatelliserar hennes tillstånd. Därför är det viktigt att publicera dessa vittnesskildringar.