MUTOR OCH KORRUPTION Inte många noterade detta men mututredningen mot Sydafrikas president Jacob Zuma kommer sannolikt att återupptas. Detta meddelade en domstol i Pretoria i fredags. Utredningen lades ner 2009 under mycket märkliga former och var enligt många ett fullkomligt felaktigt och obegripligt beslut. Den sydafrikanske domaren Aubrey Ledwaba menar nu att ”beslutet att lägga ner anklagelserna mot Zuma var irrationellt och borde ses över” samt att ”mututredningen borde nu återupptas”.

VIDEO: Kalla Fakta: ”Det hemliga avtalet”

Men varför är detta intressant för oss i Sverige undrar ni?  Jo, för bland en av de nästan 800 anklagelserna mot president Zuma finner vi miljardvapenaffären av Jas Gripen-plan med Sverige. Ett ärende där tre korruptionsutredare från Numsa, det sydafrikanska metallfacket, menar att Stefan Löfven var en av de ledande i mutskandalerna som omgärdade Jas Gripen-affären. Det här är en gigantisk muthärva så det är inte lätt att hänga med i allt. Vi har därför försökt koka ner detta till följande punkter.

Statsminister Stefan Löfven (S) och muthärvan i Sydafrika:

  • Stefan Löfven pekas ut av Numsa som en av nyckelpersonerna i muthärvan.
  • Stefan Löfven har bevittnat avtalet mellan Saab och Numsa. Att det var villkorat (en muta) är glasklart.
  • Stefan Löfven påstår att det var Numsa som ville ha skolan. Det är lögn. Det var svenska Metallfacket som föreslog att de behövde skolan.
  • Pengarna till skolan går istället till en sydafrikansk socialdemokrat – den dåvarande försvarsministerns främste rådgivare.
  • Skolprojektet läggs ner efter misstänkt korruption och en mututredning tillsätts.
  • Numsa erbjuds då istället andra ”projekt-miljoner” av svenska Metall, med Stefan Lövfen i spetsen, för att mututredningen kring skolprojektet ska läggas ner.
  • Stefan Löfven själv reste ner och ”försökte köpa Numsas tystnad”, enligt dåvarande generalsekreterare i Numsa.

VIDEO: Kalla Fakta: ”De försvunna JAS-miljonerna”

Bakgrund: Stefan Löfven var huvudansvarig för ett projekt där det svenska Metallfacket och Saab sade sig vilja finansiera uppbyggandet av en yrkesskola för sydafrikanska metallarbetare. Men avtalet med skolbygget var villkorat. Bygget skulle endast bli av i utbyte mot att Numsa ändrade sin dåvarande mycket negativa inställning till köpet av Jas Gripen – till att istället öppet förorda den. Numsa gjorde plötsligt en helomvändning och gav sitt stöd till Jas Gripen-köpet. Med tanke på det starka inflytande Numsa hade inom det socialdemokratiska partiet ANC så blev detta också det avgörande stöd man behövde för att få igenom affären.

Och mönstret går igen. Det är inte första gången fackförbundet Metall är inblandade i en muthärva och agerat mellanhand, eller ”brobyggare” som Stefan Löfven uttrycker det. 1976 åtalades Socialdemokraternas partikassör, Nils Gösta Damberg, far till Sveriges nuvarande näringsminister Mikael Damberg, för en muthärva med pengasmuggling mellan svenska och västtyska fackförbundet Metall samt det svenska och finska Socialdemokratiska partiet.

GRANSKNING: ”Damberg (S) smugglade mutor mellan Metall och finska Socialdemokraterna”

Och mönstret går även igen i Jas-affären med Brasilien. Ett fattigt land med stark socialdemokratisk politisk ledning, med fackförbund som påverkar makten och en kultur där mutor och korruption är vardag. Precis som Sydafrika. Stefan Löfven och Metall var även denna gång med och agerade vapen-lobbyister när de helt skamlöst skickade ut ett pressmeddelande med rubriken ”Fackligt samarbete Sverige–Brasilien till förmån för Jas Gripen”.

ARTIKEL: IF Metalls pressmeddelande med rubriken ”Fackligt samarbete Sverige–Brasilien till förmån för Jas Gripen”

Andrew-Feinstein-

Andrew Feinstein, en av världens främsta experter inom korruption och vapenhandel.

”För mig luktar det som korruption.”

”Det är oerhört besvärande att två högt uppsatta personer i fackförbundet som har sett avtalet som säger att det finns en direkt koppling mellan ekonomiskt stöd till skolan och att Saab tog hem kontraktet. För mig luktar det som korruption”, säger Andrew Feinstein som är en av världens främsta experter inom korruption och vapenhandel.

terry

Terry Crawford-Browne, en av Sydafrikas främste korruptionsexperter

”Miljarder har tvättats vita genom svenska fackförbund”

”Vi befarar att ytterligare 3035 miljoner rand (1,5 miljarder svenska kronor) har tvättats vita genom svenska fackförbund”, säger korruptionsexperten Terry Crawford-Browne.

anna_ek_

Anna Ek, ordförande för Svenska Freds

”Det villkorade skolbygget kan inte anses vara något annat än en ren muta.”

”Det villkorade skolbygget kan inte anses vara något annat än en ren muta. Det är svårt att se att utredarna från Numsa skulle ha någon anledning till att hitta på dessa uppgifter. Det förefaller också osannolikt att Saab skulle ha velat bygga en teknikskola i Sydafrika om det inte blivit någon vapenaffär”, skriver ordförande för Svenska Freds, Anna Ek i en debattartikel. Hon anser också att det är dags att Stefan Löfven att ”lägga korten på bordet”.

DEBATTARTIKEL: Dags att lägga korten på bordet, Stefan Löfven

Så när statsminister Stefan Löfven idag äntrar scenen på Götaplatsen i Göteborg för att hålla sitt tal om orättvisor, höjda skatter och om att vi klarar det här tillsammans – så vet vi att det som egentligen snurrar runt i hans huvud är hur han ännu en gång ska lyckas ljuga sig fri från åtal om mutor och korruption – för att sedan stämma upp i sång…”vi smida medan järnet glöder med senig arm och kraftig hand….Upp till kamp emot kvalen. Sista striden det är. Ty Internationalen åt alla lycka bär…”

Ska Stefan Löfven åtalas för korruption och mutor?