Martin Hedlund: Ifall människor inte kan tänka om är det ytterst naivt att tro att samma personer som orsakat 2015 års flyktingkris ska kunna reda upp situationen.

realia-posten

För några dagar sedan mördades tolv personer i Berlin av islamsk terrorism. Detta bör dock inte betraktas som en enskild händelse utan de senaste årens anhopning av terrordåd i Europa visar att vi står inför en trend. Denna trend är dock inte oväntad, utan tvärtom är den en direkt följd av de senaste decenniernas, och framförallt de senaste årens, vansinniga invandringspolitik – alla med ögon, öron och en gnutta sunt förnuft kan se att Europa befinner sig under attack.

Det här inlägget handlar dock inte om den senaste tidens terrordåd. Inte heller argumenterar det för att de styrande politikerna i Europa måste tänka om. Istället handlar inlägget om att folk inte kan ändra uppfattning – i alla fall inte om de är äldre än trettio år. Och ifall ett fåtal kanske ändå kan tänka om också efter trettio så utgör de en liten minoritet.

 LÄS OCKSÅ:  Massinvandringen förvandlar Europa till en fattigstuga

Detta är viktigt att fundera kring då många går runt med en alltför optimistisk syn på människan samtidigt som en mer pessimistisk syn nog är mer korrekt. Till exempel verkar många faktiskt tro att samma personer som varit arkitekterna bakom de senaste decenniernas havererade politik också ska kunna styra upp situationen. Många tänker till exempel att Anna Kinberg Batra är rätt person att ändra inriktning på Moderaternas politik trots att hon var gruppledare för moderaterna under Fredrik Reinfeldts regering.

”Ytterst naivt att tro att samma personer som orsakat 2015 års flyktingkris ska kunna reda upp situationen”

Mot bakgrund av 2015 års kollaps av Europas gränser, terrordåden i Nice och Paris, och de allt dystrare ekonomiska framtidsutsikterna, tror faktiskt många på att människor kan ändra uppfattning: ”nu när hundratals människor mördats måste väl ändå makthavarna förstå” tänker de. Jag är dock ledsen att behöva meddela att folk inte kan tänka om – detta även om så hundratusen skulle mördas. Människor är spårbundna och ytterst få helt nya idéer kläcks egentligen efter trettio.

 LÄS OCKSÅ:  Tidsfråga innan vi har ett islamistiskt parti i Sveriges riksdag

Den berömde vetenskapshisorikern Thomas Khun menade till exempel att de stora revolutionerna inom vetenskapen sammanfaller med generationsskiften eftersom äldre forskare redan lärt sig ett visst sätt att tänka och därmed är oförmögna att ta in mer fakta – när man väl har bestämt sig så ändrar man sig inte helt enkelt. Inom mitt eget ämnesområde ser man också hur människor flyttar och byter jobb i långt mindre utsträckning efter att de fyllt trettio.

”Ifall folk vill ha förändring måste de därför focka hela det ledargarnityr som orsakat haveriet.”

Ifall människor inte kan tänka om är det ytterst naivt att tro att samma personer som orsakat 2015 års flyktingkris ska kunna reda upp situationen. Istället är det dags att göra upp med tron på att alla kan ”utbildas” till allting – att alla kan tänka rätt bara de får rätt information. Grundinställningen bör istället vara att folk inte kan tänka om, särskilt inte makthavare, och ifall folk vill ha förändring måste de därför focka hela det ledargarnityr som orsakat haveriet.

martin-hedlund3
Martin Hedlund, doktorand i kulturgeograf

Tror du att samma politiker som orsakade flyktingkrisen kommer att reda ut situationen?