Intyg på Stefan Löfvens svetsutbildning

Enligt ett dokument som cirkulerar i sociala medier så avslutade statsminister Stefan Löfven (S) aldrig sin svetsutbildning.

UPPDATERAT 20170316: Dokument från Riksarkivet bekräftar att Stefan Löfven hade en närvaro på endast 76% och fullgjorde alltså aldrig sin svetsutbildning med godkänd närvaro.

Nedan alla dokument från Riksarkivet:

Mejl från Riksarkivet

Svetsutbildning Stefan Löfven dok.1

Svetsutbildning Stefan Löfven dok.2

Det står i dokumentet, som har Skolöverstyrelsen som avsändare, att utbildningen ”avbrutits pga militärtjänst” vid vecka 29. Utbildningens fulla längd var 38 veckor. Det innebär att Stefan Löfven endast hade 76% närvaro. Det krävs normalt minst 80% närvaro för att få en utbildning godkänd. Trots detta har Stefan Löfven med just Svetsutbildning på sin officiella CV, bland annat på Regeringens hemsida.

Stefan Löfvens officiella CV

I Stefan Löfvens officiella CV har han angivit Svetsutbildning.

Det är fortfarande oklart om dokumentets äkthet men Politikfakta har gjort en förfrågan till Stefan Löfvens pressekreterare Ingela Nilsson och hoppas på snar återkoppling. Det enda vi gjort med bilden är att dölja de fyra sista siffrorna i Stefan Löfvens personnummer.

Tror du att Stefan Löfven ljugit om sin svetsutbildning?

Annonsera på Politikfakta